Debat

Debat: Vi skal passe på vores skoler

Debatindlæg af Mette Nielsen (S), folketingskandidat  og byrådsmedlem i Viborg Kommune.

De seneste dage, har jeg fået en del spørgsmål omkring friskoler. Det forstår jeg godt, og derfor vil jeg uddybe følgende, som både er min egen og socialdemokratiets holdning.

Socialdemokratiet vil gerne ifm. forhandlinger, vil være med til at se på, om det vil være muligt f.eks. at differentiere tilskuddet, så friskoler i yderkommunerne eller i områder, hvor der ikke er en folkeskole i nærheden, kan friholdes fra en lavere koblingsprocent. Lige præcis det her har jeg svaret, også på aftenens vælgermøde i Hersom og den anden aften i Vammen.

Jeg ved bl.a. som formand for Landdistriktsudvalget i Viborg Kommune, og fordi jeg som folketingskandidat har valgt at besøge ALLE kommunens 92 landsbyer og lokalområder, inden valgkampen er ovre, at vi ikke kan undvære vores friskoler.

Lad mig slå fast: Vi ikke kan finde en model der passer til alle kommuner og friskoler i landet. Danmark skal være i balance, derfor er der brug for, at vi kigger på den enkelte friskole og lokalsamfundet. I Viborg Kommune og Ringkøbing Skjern Kommune kan man altså ikke tage sig til takke med en model, som geografisk passer til Odense eller Helsingør eller København. For mig er det vigtigt, at der på Christiansborg kigges på lokale forhold. Og jeg vil bidrage med 15 års frivilligt arbejde med landsbyer, og mine erfaringer som formand for Demokratiudvalget da vi startede ”vores store Viborg Kommune op” og nu som formand for Landdistriktsudvalget i Viborg Kommune.

Jeg tror ikke, at jeg skal sige det tydeligt nok, derfor vil jeg slå fast: Vi skal værne om de mindre landsbyer og lokalsamfund. Hvis skolen og købmanden/brugsen lukker, så gør vi det meget svært for vores landsbyer.

Det er en udfordring, at regeringen har hævet tilskuddet til privatskolerne samtidig med, at folkeskolens økonomi er blevet dårligere. Det er skadeligt for vores ønske om, at alle børn skal have lige muligheder for uddannelse.

Socialdemokratiet ønsker at genskabe balancen ved at sænke koblingsprocenten og styrke folkeskolen med 600 lærere.

Så samlet set ser det altså ret godt ud for både børn og forældre Viborg kommune – uanset om det er friskolen eller folkeskolen der er den foretrukne!

Kommentarer